Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Η διατροφή των αθλητών κατά τη μεταβατική περίοδο..


Γράφει ο Χρήστος Παξιμαδάς, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Συμποσίου Αθλητικής Διατροφής του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων

Όλα τα ομαδικά αθλήματα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο φθάνουν σιγά-σιγά στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Έτσι, δημιουργούνται μερικά ερωτήματα τα οποία χρίζουν απάντησης. Πολλοί πιστεύουν ότι οι αθλητές, ανεξαρτήτου επιπέδου, τελειώνοντας τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, έρχονται ξανά σε επαφή με το αγαπημένο τους άθλημα στην προαγωνιστική περίοδο. 
Είναι όμως έτσι; σαφώς και όχι.
Όλα τα αθλήματα χωρίζονται σε τρείς διαφορετικές περιόδους. Την προαγωνιστική ή αλλιώς προετοιμασία, την αγωνιστική και τη μεταβατική περίοδο. Το διάστημα που μεσολαβεί από τη λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων έως την έναρξη της προαγωνιστικής περιόδου (προετοιμασία) ονομάζεται μεταβατική περίοδος. Σε αυτή την περίοδο ο αθλητής έχει ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων για να αποφορτιστεί, να ξεκουράσει το σώμα και το μυαλό του και να γεμίσει τις μπαταρίες του. Ο στόχος της μεταβατικής περιόδου είναι η αποκατάσταση τυχόν τραυματισμών και η βελτίωση των αδυναμιών που εμφανίζει ο κάθε αθλητής. Μερικές από αυτές είναι η ανάπτυξη ή βελτίωση της δύναμης, της ευκινησίας, της εκρηκτικότητας, της φυσικής κατάστασης και φυσικά της τεχνικής κατάρτισης που απαιτεί το κάθε άθλημα. 
Τι γίνεται όμως με τη διατροφή των αθλητών κατά τη μεταβατική περίοδο και ποια πρέπει να είναι; Στη μεταβατική περίοδο ο αθλητής έχει ως στόχο τη διατήρηση του σωματικού βάρους ή τη μείωσή του όταν αυτή απαιτείται. Πώς όμως μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο;
  • Ο οργανισμός και ειδικά ενός αθλητή για να λειτουργήσει φυσιολογικά χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Καταναλώστε πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα λόγω των θρεπτικών συστατικών (βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτοσυστατικών) και των φυτικών ινών που περιέχουν.
  • Η πρόσληψη λίπους είναι απαραίτητη για έναν αθλητή και δεν θα πρέπει να αποφεύγεται. Υπάρχουν καλές πηγές λιπών όπως το ελαιόλαδο, το ταχίνι, η μαλακή μαργαρίνη, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.
  • Θυμηθείτε να καταναλώνετε υγρά, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση αφυδάτωσης η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσής σας και της εξάντλησης του μυϊκού γλυκογόνου. Σε αθλήματα που διαρκούν πάνω από 1 ώρα καλό είναι μαζί ή εναλλακτικά με το νερό να καταναλώνετε ένα αθλητικό ποτό (με περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες 4-8%) κάθε 15-20 λεπτά.
  • Μην παραλείπετε γεύματα. Επίσης σημαντικό είναι να προλαβαίνετε την πείνα σας έχοντας διαθέσιμα μαζί σας θρεπτικά σνακ (π.χ. μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, ανάλατους ξηρούς καρπούς).
  • Οι αθλητές δεν θα πρέπει να στερείστε τα αγαπημένα σας φαγητά και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα τα τρόφιμα μπορούν να προσαρμοστούν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής παρότι μερικά θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρότερη συχνότητα.
  • Τέλος, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες προς το καλύτερο, μπορείτε να επιτύχετε τη διατήρηση ή τη μείωση του σωματικού σας βάρους, καθώς και τη βελτίωση της απόδοσής σας.
    Για περισσότερες πληροφορίες καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο που θα σας καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερη απόδοση. 
Πηγές: www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: