Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

Ρήξη πλαγίων συνδέσμων γόνατος..

ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΜΗΝΙΣΚΟΣ ΓΟΝΑΤΟ

Οι πλάγιοι σύνδεσμοι συγκρατούν το γόνατο, ώστε να μην «φεύγει» δεξιά-αριστερά.

Εκ των δύο, σημαντικότερος είναι ο έσω, ο οποίος εκφύεται από τον έσω μηριαίο κόνδυλο και καταφύεται στο έσω τμήμα της κνήμης.


Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός


osx1

Ο έξω πλάγιος εκκινεί από τον έξω μηριαίο κόνδυλο και καταφύεται στην κεφαλή της περόνης. Λόγω της θέσης του έρχεται σ' επαφή με το περονιαίο νεύρο.

osx2

Τι είναι

Η ρήξη του ενός ή και των δύο πλαγίων συνδέσμων είναι απότοκος απλής ή βαρείας κάκωσης του γόνατος. Στις στροφικές κακώσεις κατά την ώρα της άθλησης, συνήθως υφίσταται μερική ή ολική ρήξη ο έσω (αυτό συνδυάζεται συνήθως με ρήξη του προσθίου χιαστού και του έσω ή έξω μηνίσκου: ατυχής τριας).

osx3

Ο έξω πλάγιος υφίσταται ρήξη σε πιο βαρείες ή βίαιες κακώσεις. Σε βαρείς τραυματισμούς (τροχαίο-εργατικό ατύχημα) μπορεί να υποστεί το γόνατο πλήρες  εξάρθρημα, με ρήξη και των δύο χιαστών και των δύο πλαγίων συνδέσμων.

osx4

Πώς ελέγχεται

Ο έλεγχος της ρήξης ενός πλαγίου συνδέσμου γίνεται με το γόνατο σε έκταση. Ελέγχουμε πρώτα το υγιές αν «φεύγει» τεντωμένο αριστερά ή δεξιά.
Όταν στο πάσχον υπάρχει «ελαστικότητα» ώστε να «ανοίγει» το γόνατο προς τα έξω ή προς τα μέσα, τότε έχει ρήξη ο ένας εκ των δύο. Σε βαρείες κακώσεις το γόνατο φαίνεται να «παίζει» αριστερά-δεξιά. Σ' αυτές τις κακώσεις-βλάβες, το γόνατο είναι πολύ πρησμένο από αίμαρθρο.

osx6

Πώς αντιμετωπίζεται

Εάν πρόκειται για βαρεία κάκωση που φαίνεται το γόνατο να «φεύγει» αριστερά-δεξιά, χρειάζεται άμεση ακινητοποίηση σε νάρθηκα μηροκνημικό (σαν κύλινδρο). Άμεσα γιατί μπορεί να συνυπάρχει και κάταγμα.

osx5

Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται η γνώμη του ορθοπαιδικού ιατρού.
Φυσιοθεραπείες χωρίς ιατρική διάγνωση δεν ενδείκνυνται.
Η διάγνωση θα τεθεί από την κλινική ιατρική εξέταση και την μαγνητική τομογραφία.

Ιωάννης Η. Βλάχος
 ορθοπαιδικός-χειρουργός

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: