Νέα «βόμβα» απειλεί από χθες το ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μετά την αποκάλυψη από την Europol του μεγαλύτερου -όπως όλα δείχνουν- στην ιστορία κυκλώματος στημένων αγώνων. Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία, εκτός των άλλων, έχει σοβαρότατες οικονομικές προεκτάσεις, καθώς πρόκειται για ένα κλάδο του οποίου οι είκοσι πιο πλούσιες επιχειρήσεις έχουν αξία που ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ και πέρυσι πραγματοποίησαν πωλήσεις περίπου 6,5 δισ. ευρώ.
«Πρόκειται για τη δράση ενός οργανωμένου συνδικάτου εγκλήματος, η έδρα του οποίου βρίσκεται στην Ασία και λειτουργεί με δίκτυα συνεργατών σε όλη την Ευρώπη. Είναι σαφές για εμάς ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ αναφορικά με τους στημένους αγώνες στην Ευρώπη. Μας έχει δώσει ήδη εκτεταμένα αποτελέσματα και νομίζουμε ότι έφερε στην επιφάνεια ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στην ακεραιότητα του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρομπ Γουέινραϊτ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομίας.
Λεπτομέρειες
Παρά το γεγονός ότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες και ονόματα συλλόγων και παραγόντων («μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», όπως είπαν οι Αρχές), ενώ για κάποιες από τις υποθέσεις έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις και έχουν επιβληθεί ποινές (όπως, για παράδειγμα, στη Γερμανία), τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά.
Αφορούν δε αγώνες σε μικρές και μεγάλες κατηγορίες, τόσο στα εθνικά πρωταθλήματα όσο και σε επίπεδο Champions League, αλλά και προκριματικών για το Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα «λαγωνικά» της Europol ερεύνησαν 380 ύποπτα ποδοσφαιρικά παιχνίδια που διεξήχθησαν στην Ευρώπη και άλλα 300 στην Αφρική, την Ασία, τη βόρειο και νότιο Αμερική, όλα στο διάστημα 2008-2011. Συνολικά, σε αυτά φέρονται να εμπλέκονται 425 άτομα -παράγοντες, ποδοσφαιριστές και διαιτητές- από 15 χώρες. Οπως, μάλιστα, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας στη γερμανική πόλη Μπόχουμ, Φρίντχελμ Αλτχανς, ήδη υπάρχουν αποδείξεις για παρατυπίες σε 150 αγώνες. «Οι επιχειρήσεις κατευθύνονταν από τη Σιγκαπούρη, ενώ τα ποσά που αφορούσαν τις δωροδοκίες έφταναν και τα 100.000 ευρώ ανά αγώνα», πρόσθεσε ο ίδιος -ενώ υπάρχει υποψία ότι σε μία περίπτωση (στην Αυστρία) δόθηκαν 140.000 ευρώ.
Οπως είναι γνωστό, η υπόθεση των στημένων αγώνων δεν είναι καινούρια, ειδικά στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στην Ανοιξη, η Ιταλία είχε συγκλονιστεί από σχετικές αποκαλύψεις, οι οποίες επιβεβαίωσαν την άμεση εμπλοκή της Μαφίας και στο ποδόσφαιρο. Οδήγησαν δε στη σύλληψη πασίγνωστων προσώπων -όπως του αρχηγού της Λάτσιο, Στέφανο Μάουρι- και την ανάκριση άλλων -όπως του προπονητή της πρωταθλήτριας Γιουβέντους, Αντόνιο Κόντε.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν παράγοντες του ποδοσφαίρου και της αστυνομίας, το πραγματικά νέο στις χθεσινές αποκαλύψεις είναι η διεθνής διάσταση του κυκλώματος και το γεγονός ότι ένα τόσο καλά στημένο κύκλωμα που αφορούσε την Ευρώπη είχε την έδρα του στο καμάρι της Ασίας, τη Σιγκαπούρη -μια από τις χώρες που αξιολογούνται ως οι καλύτερες στον κόσμο σε επίπεδο διαφθοράς, ανταγωνιστικότητας και ποιότητας ζωής...
Στοιχεία που προκαλούν σοκ
680 αγώνες διερευνώνται από τις Αρχές, στο διάστημα 2008-2011, για εθνικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών, Champions League και προκριμα- τικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι 380 αφορούν την Ευρώπη και 300 άλλες ηπείρους. Για 150 υπάρχουν ήδη συγκεκριμένα στοιχεία.
9 εκατ. ευρώ κέρδος αποκόμισαν οι επιτήδιοι του κυκλώματος μόνο από τα στημένα ματς στη Γερμανία. Στη χώρα έχουν καταδικαστεί ήδη για την υπόθεση 14 άτομα, με συνολική ποινή 39 ετών.
425 άτομα φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιρστών, διαιτη-τών και διοικητικών παραγόντων.
140.000 ευρώ ήταν το ανώτερο ποσό δωρο-δοκίας σε ένα ματς, με τη συνήθη ταρίφα για τους σημαντικούς αγώνες να φτάνει τα 100.000 ευρώ.
1-7 ήταν το σκορ του αγώνα Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Λιόν, στις 7/12/2011, για το Champions League και, σύμφωνα με ολλανδική ιστοσελίδα, είναι ανάμεσα στα στημένα.
Πηγή www.imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου