Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε!

junkfoodYπάρχουν πολλά τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα κιλά μας ή αν θέλουμε να ακολουθήσουμε μία διατροφή που θα κάνει καλό στον οργανισμό μας. Όμως τα παρακάτω τρόφιμα είναι, όπως λένε οι διατροφολόγοι, ό,τι χειρότερο στη λίστα με τα απαγορευμένα. Η λέξη κλειδί: τα τρανς λιπαρά.
Έλληνες και ξένοι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα ανθυγιεινά υδρογονωμένα φυτικά έλαια πρέπει να «εξοριστούν» από την αγορά. Παράγονται κατά τη μετατροπή του υγρού φυτικού ελαίου σε στερεό λίπος με χρήση υψηλών θερμοκρασιών, δηλαδή κατά την υδρογόνωση, η οποία έχει δύο προτερήματα: επιμηκύνει το χρόνο παραμονής στο ράφι και είναι φθηνή.
Κατεψυγμένα γεύματα: Bλαβερά για την υγεία. Τα τρανς λιπαρά κάνουν τα τρόφιμα πιο σταθερά, ενώ ταυτόχρονα τους δίνουν μια πιο γεμάτη γεύση, έτσι ώστε να αισθανόμαστε ότι ευχαριστιόμαστε το γεύμα μας και ταυτόχρονα ικανοποιούμε την πείνα μας.
Μείγματα για βάφλες και τηγανίτες: Το καλύτερο είναι να τα φτιάχνετε μόνοι σας γιατί τα μείγματα που κυκλοφορούν έξω έχουν υδρογονωμένα έλαια.
Μαργαρίνη: Θεωρείται καλύτερη από το βούτυρο καθώς παρασκευάζεται από φυτικά έλαια, αντί για ζωικά λίπη. Πολλές εταιρείες, όμως, προκειμένου να διατηρήσουν τη στέρεα μορφή της, εξαρτώνται στα υδρογονωμένα έλαια και κατ' επέκταση οι μαργαρίνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Μοσχαρίσιο κρέας: Καλό είναι να αποφεύγετε να το παραγγέλνετε όταν βγαίνετε έξω για φαγητό και να μειώσετε την κατανάλωση χάμπουργκερ κ.λπ., ενώ αν μαγειρεύετε μοσχάρι στο σπίτι, φροντίστε να αφαιρείτε το εμφανές λίπος.
Κατεψυγμένες μπουκίτσες κοτόπουλου: Οι κατεψυγμένες μπουκίτσες κοτόπουλου, όμως, ενδέχεται να μην είναι απαλλαγμένες από τρανς λιπαρά. Ακόμα, αν τις παραγγέλνετε έξω, τότε να είστε σίγουροι πως είναι το ίδιο ανθυγιεινά όσο οι πατάτες (άλλωστε τηγανίζονται στο ίδιο λάδι).
Δημητριακά, μπάρες δημητριακών: Όχι και τόσο αθώα τελικά, γιατί πολλά από τα δημητριακά που καταναλώνουμε κάθε πρωί, αλλά και από τις ενεργειακές μπάρες που έχουμε στην τσάντα μας για ώρα ανάγκης, βρίσκονται στη λίστα με τις τροφές που περιέχουν τρανς λιπαρά.
Πηγή: www.akous.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: