Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ο Προπονητής τερματοφυλάκων και η δημιουργία σύγχρονων γκολκίπερ.

 
« Αν η μάθηση είναι το ταξίδι η προπόνηση είναι ο χάρτης »...
Του Βασίλη Αλεξούδη
Προπονητές όλων των ομάδων όλων των κατηγοριών είναι ανάγκη να είναι άρτια καταρτισμένοι.
Επιπλέον της τεχνικής εκγύμνασης ο προπονητής πρέπει να γνωρίζει τι σημαίνει να παίζεις σε αυτή την θέση.
Εν πάση περιπτώσει μπορεί να είσαι ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο & ο χειρότερος προπονητής τερματοφυλάκων και αυτό διότι ο σκοπός προπόνησης δεν είναι η επίδειξη προσωπικής ανδρείας ( βάζουμε τον τερματοφύλακα και τον τρελαίνουμε στα σουτ για να δείξουμε ότι έχουμε γερά και ευθύβολα πόδια) άλλα να βγάλεις το καλύτερο αποτέλεσμα σ΄όλα τα άλλα, το να γυμνάζεις άλλωστε είναι ειδική τέχνη και υποχρέωση των εθνικών οργανισμών (πχ Ε.Π.Ο) να την αναγνωρίσουν & να δημιουργήσουν σεμινάρια επιμόρφωσης γυμναστών τερματοφυλάκων να επιζητούν να παρακολουθούν την εξέλιξη τέτοιων σεμιναρίων.

Τι κάνει αποτελεσματικό έναν γυμναστή:

Ένα από τα μεγάλα ρητά στον αθλητισμό ανεπίσημα λέγεται ότι είναι : « αποτυχία στην προετοιμασία- προετοιμασία για αποτυχία». Για όλους τους τεχνικούς ο σχεδιασμός είναι ζωτικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της προπόνησης.
Ο καλός σχεδιασμός συχνά προλαβαίνει προβλήματα και βοηθάει τον προπονητή να πραγματοποιήσει τα πλανά του. Για την επιτυχίας του προπονητή το ακόλουθο ακρωνύμιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο :
•    Κάθε περίοδο να έχει συγκεκριμένο σκοπό να σχετίζεται με τις επόμενες περιόδους εκγύμνασης.


•    Επιπλέον είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να μπλέκεις τους τερματοφύλακες με την φιλοσοφία και τους μελλοντικούς στόχους της ομάδας γιατί έτσι τους βάζεις στους στόχους της ομάδας.
•    Για να τους δώσεις ευκαιρίες να βελτιώσουν τεχνικές & αποφασιστικότητα είναι ζωτικό σημείο να έχουν πολύ ενεργητικότητα στην πράξη. χωρίς δεύτερη κουβέντα η ασφάλεια ( η προστασία του τερματοφύλακα)  είναι σημαντικό θέμα.
Ο προπονητής θα πρέπει να διασφαλίζει όσα έχουν σχέση με την καλή προετοιμασία δηλ : εγκαταστάσεις, ευκολίες, όργανα εκγύμνασης και γενικά όλες οι απαιτήσεις  των εκπαιδευτικών περιόδων που θέτουν σε κίνδυνο τους τερματοφύλακες.
•    Παίζοντας ποδόσφαιρο πρέπει να το απολαμβάνει. Έτσι οι περίοδοι εκπαίδευσης ρέπει να έχουν ενδιαφέρον, ποικιλία και διαφορές στην εκγύμναση. Το ενδιαφέρον και η ικανοποίηση αναπτύσσονται όταν οι παίκτες πιστεύουν ότι ο προπονητής τους λέει και τους δείχνει ότι προοδεύουν πραγματικά.
Παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπ΄όψιν όταν ο προπονητής προγραμματίζει εκπαιδευτική περίοδο :
Το  περιεχόμενο και η παράδοση του προγράμματος προπόνησης καθορίζεται από ένα αριθμό παραγόντων που εν μέρη σχετίζεται με τις προσωπικές ανάγκες του τερματοφύλακα και άλλες που επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες.
Σωματοδομή: Όταν προγραμματίζεται η περίοδος εκγύμνασης τα φυσικά προσόντα του τερματοφύλακα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Το πρόγραμμα της περιόδου πρέπει να σχετίζεται μετά  χαρακτηριστικά του τερματοφύλακα και τις ανάγκες του.
Ηλικία : Όταν κάνεις ένα γκρουπ παικτών σύμφωνα με την ηλικία είναι η πιο καλή μέθοδος ( μπορεί να διαφέρει έως & 4 χρόνια) .Ανεξάρτητα από την σωματική τους διάπλαση ομάδες τερματοφυλάκων φτιάχνονται λαμβάνοντας υπ’όψιν  σωματοδομή ,εμπειρία & ικανότητα  που μπορούν να αποδειχτούν οι καταλληλότεροι για εκγύμναση με άρτια αποτελέσματα στο μέλλον. 
Εμπειρία : Οι εκπαιδευτικές περίοδοι πρέπει να σχεδιάζονται σύμφωνα με ότι έχει διδαχτεί στο παρελθόν. Αυτό είναι ζωτικό σημείο για να είναι οι τερματοφύλακες σε εγρήγορση και ικανοί ανά πάσα στιγμή.
Ικανότητα: Ο βαθμός ικανότητας συνδυαζόμενος με την εμπειρία θα δώσει στον προπονητή στοιχεία που θα αξιολογηθούν – επεξεργαστούν καταλλήλως.
Ηλικίες & σωματοδομή: Για να φτιάξεις τερματοφύλακες μοντέρνους που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο, υψηλής απόδοσης πρέπει να γίνονται με γκρουπ με μικρό αριθμό τερματοφυλάκων  που μπορούν να ελέγχονται.
Να είναι ζωτικό και να το κάνεις με περιόδους εκμάθησης δουλεύοντας υπομονετικά. Ο προπονητής θα μπορεί να κάνει χρήση του χώρου και του υλικού, κάτι που θα του δένει την δυνατότητα να ασχολείται περισσότερο χρόνο με τον αθλητή.
Η προστασία των τερματοφυλάκων αποτελεί το μέγιστο ενδιαφέρον του προπονητή οποίος πρέπει να λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας των αθλούμενων από την φροντίδας του γιατρού- μασέρ ( επί μονίμου βάσεως), μέχρι τις εγκαταστάσεις και το υλικό προπόνησης ( όργανα κλπ.) τα οποία πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση για να μην κινδυνεύουν οι αθλούμενοι. 

Άρθρο του Βασίλη Αλεξούδη στο goal-keeper.gr   sports-academies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: